Typ postavy HRUŠKA časť 2.




Pokračovanie článku Typ postavy HRUŠKA časť 1.

Všeobecné pravidlá
Primárne pri každej postave platí, že čo je na nej krásne, to by sme mali zvýrazňovať. Hruška dominuje úzkym pásom, štíhlymi rukami a v podstate vzbudzuje dojem ženskej postavy, z čoho by sme mali čerpať. Nesúmerné sú stehná, zadok, boky a prípadne spodné bruško. Čiže ak sme si nie isté a nechceme nič pokaziť:
- dávať výrazné farby na vrch a tmavé na spodok
- siahnuť po véčkovom výstrihu
- skladané a zavinovacie strihy hrajú prím
- pás je ideálne zoštíhliť, pri voľných strihoch si vieme pomôcť tenkým opaskom 
- horizontálne pásiky zoštíhľujú a predlžujú postavu
- topánky s otvorenou a špicatou špičkou predlžujú postavu
- byť pekne upravená a s úsmevom, ktorý je najkrajším doplnkom ženy :)

NOHAVICE
Ideálne je nosiť spodok v tmavých farbách, pevnejších materiálov s mierne vyšším sedom (približne po pupok). Nízky sed, ako bedrové nohavice, totálne rozširuje boky, čo hruška zrovna nepotrebuje, príliš vysoký moc obopína celú spodnú partiu tela a ešte ju tak zväčšuje. Nohavice na väčšom pozadí pôsobia lepšie ak sú úplne bez vačkov prípadne s veľkými vreckami. Malé by totiž vytvorili veľa veľkého a širokého priestoru okolo, čo vedie k optickému nechcenému rozširovaniu. Strih, ktorý nám sedí, by sa nemal krčiť v rozkroku či na stehnách - je to znak toho, že je nám niečo malé.
Ak chceme porušovať pravidlá, k bledým či príliš úzkym nohaviciam je potom lepšie voliť voľné a výraznejšie topy.
Fotky (zľava): Satty Miller, PlusSizeModels CZ, Kaja Čemová pre laperita.sk

Áno
Rovný strih, zvonový a tzv. boot cut, čo znamená, že nohavice sú na stehnách obtiahnuté a od nich sa jemne rozširujú a voľne padajú dolu. Tieto typy nohavíc opticky vyrovnajú siluetu a nezvýrazňujú tak nežiadúce partie.

Fotky (zľava): Monika Jušková pre Báječnú ženu, Kaja Čemová pre laperita.sk, Monika Jušková pre Báječnú ženu

Áno aj nie
Slim nohavice dosť obťahujú tukové ložiská hrušky. Môžeme ich nosiť, prečo nie, ja sama iné nohavice doma ani nemám, no treba k nim voliť rafinovaný vrch - so vzormi, peplum, predĺžené voľnejšie strihy, ktoré zakryjú časť problémových partií. V závislosti od výšky či iných proporcíí sú vyhrnuté nohavice možnou voľbou. Tým, že nohy opticky skôr skracujú je vhodné k nim použiť ideálnu obuv so špicatou špičkou, ktoré postavu predĺžia.


Nie
Bledé farby, skinny rifle, mrkváče, cigaretový strih, bedrové a boyfriend nohavice. Všetky tieto typy sú k hruške nelichotivé, zvýrazňujú disharmóniu postavy. K posledným zmienieným by som iba dodala, že v prípade dobrého stylingu a sadnúceho strihu (lepšie obtiahnuté ako voľné) by mohli sadnúť, pekný príklad je na tomto blogu: http://thepearshape.com/boyfriend-jeans-and-pearshaped-bodies/ Treba mať však na pamäti, že to nebude ten typ oblečenia, ktoré zoštíhľuje.
Žiaľ asi neexistujú vhodné krátke nohavice, ktoré by tejto postave pristali, nechajme si ich iba na vychádzku do hory či do fitka :)
Taktiež je dobré sa vyvarovať flitrom, zdobeniam či vreckám v oblasti pásu, bokov a pozadia pretože pútajú na túto oblasť pozornosť. Vyšúchané nohavice na stehnách tiež pridávajú objem.


LEGÍNY
Sú vhodné iba ak sa nenosia namiesto nohavíc a najlepšie v tmavých farbách. V zime nimi môžeme nahradiť pančuchy. Pre hrušku by malo hrať prím vrchným oblečením zakryť zadok, ktorý v legínach väčšinou nie je pekný na pohľad (aj keď ste veľkosť XS legíny nosené ako nohavice nepôsobia pekne).

Fotky: František Michálek

Áno aj nie
Ak zvolíme tuniky dobrého strihu či oversized oblečenie, môžu vytvoriť celkom zaujímavý outfit. Pri tunikách hrajú zaujímavú úlohu opasky, ktorým vieme podporiť úzky pás a upriamiť tak naň pozornosť. Legíny sú taktiež vhodné ku kratším šatám.


TOPY
Vrchná časť na postave hrušky by mala byť tou, ktorá púta pozornosť. Vršky je preto dobré voliť farebné, hravé, s potlačou či vzormi. Na útlom drieku si môžeme dovoliť nosiť volány, límce a riasenie v oblasti krku, ramien či dekoltu. Rukávy, ktoré dodávajú objem sú tie, ktoré sa smerom k zakončeniu rozširujú, prípadne si vieme pomôcť vyhrnutím pričom nazberkaná látka rozšíri úzke ruky.

Fotky (zľava): Kaja Čemová pre laperita.sk, Sattz MIller, Kaja Čemová pre laperita.sk, Satty Miller

Áno
Lodičkový výstrih opticky rozšíri ramená na šírku bokov a vytvorí tak ilúziu postavy presýpacích hodín.Véčkový výstrih, ktorý postavu predlžuje a zoštíhľuje nikdy nie je zlou voľbou pre žiaden typ postavy (asi s výnimkou extrémne vysokej). Vhodný je tiež srdiečkový, pretože opticky zväčší poprsie. Hruške veľmi svedčia topy bez ramienok, jednak si to štíhlym driekom môžu dovoliť a jednak rovná línia tohto výstrihu vizuálne rozšíri ramená. Vrchná časť odevu je krajšia ak je vyštíhlená v páse. 
Topy by mali končiť niekde v oblasti bedier, nie však v najširšej časti tela, pretože tak na ňu upriamujú pozornosť.


Áno
Vzorovaný vrchný diel s límcom a riasením na ramenách pôsobí na postave harmonicky. Pre zvýraznenie štíhleho pásu môžeme voliť v páse vyštíhlené strihy, či tenký opasok.


Áno aj nie
Zaujímavú líniu dokáže vytvoriť správny peplum strih. Platí to isté, čo pri topoch - krátky alebo zbytočne dlhý môže postavu rozšíriť. V akurátnej dĺžke jej však vie pomôcť, pretože ukáže osí pás. Mimochodom okrúhly výstrih prsia zmenšuje. Pozornosť smerom ku krku môže vytvoriť zaujímavý šperk v podobe náhrdelníku či vysiacich náušníc.


Nie
Strihy, ktoré určite väčej konfekcii nelichotia sú crop top, topy obtiahnuté na bokoch a voľné na prsiach či predĺžené a na stehnách rozširujúce. Pozor aby sa látka zbytočne nekrčila v oblasti dekoltu, či niekde inde, indikuje to, že nám oblečenie nesedí. Platí to isté, čo pri nohaviciach - oblasť bokov je tá najširšia, preto by vršky nemali mať v tejto časti žiadne priťahujúci zrak aplikácie, vrecká a prešívania.


Vrstvenie hornej časti
Nadobudne dojem väčšieho objemu a tak nie je medzi horným a spodným dielom postavy markantný rozdiel. Krásne sa tu vieme vyhrať s vestami, šatkami, šálmi, kardigánmi, svetríkmi či sakami. Môžeme voliť rovné padavé strihy, ktoré spredu opticky zoštíhľujú, ak chceme viac ukázať postavu, znovu nám v tom pomôže opasok previazaný v oblasti pásu . Pre viac inšpirácii odporúčam zadať do google obrázkov "shakira jeans" je fakt majsterka v dĺžkach topov a vo vrstvení hornej partie tela :)


SAKÁ
Ak ho nosíme k nohaviciam, je ideálne ak konči niekde v tesnej blízkosti bokov. Ak je moc predĺžené či príliš krátke bude nás rozširovať. Avšak pri sukniach je lepšou voľbou kratšie sačko za predpokladu, že sukňa nám siaha niekde po pás či po pupok. Hruške viac svedčí ak je vyštíhlené. Kardigány alebo dlhšie svetre sú dobré ak sú zavinovacie, rovné strihy je potom lepšie nosiť nezapnuté aby príliš neobopínali pozadie.

Fotky (zľava): ja, Ivan Masár, ja

Áno
Trochu predĺžené, nie však príliš a strihané akoby do oblúkov, čo postavu zoštíhľuje. Dlhšie sako by mohlo moc obopínať pozadie a krčiť sa v oblasti krížov. Pozor tiež na gombík - ak je moc napnutý, znamená to, že je nám malé.


Nie
Krátke sako rovného strihu, ktoré nijakým spôsobom postavu nezužuje a skôr odhaľuje nedokonalosti hrušky. Iný prípad je obtiahnuté sako strihnuté do pása, ktoré je vhodné k sukniam s vysokým pásom, či áčkovým šatám.


KABÁTY
Či bundy by nemali byť príliš krátke - nad zadok, je to ten istý prípad ako krátke sako. Vieme tu taktiež uplatniť tipy z topov, čiže nápadné límce, kožušiny, zdobenia či šatky v oblasti krku a dekoltu lákajú na pohľad na úkor spodnej časti tela. Vhodné je aj dvojradové zapínanie.

Fotky (zľava): môj drahý, Satty Miller, môj drahý

Áno
Platí to isté, čo pri vrchných dieloch oblečenia - dbať na úzky pás a nezvýrazňovať pozadie. Preto je vhodné zvoliť jemný a voľný či úplný áčkový strih. Rovnako aj vertikálne tzv.princesové švy postavu zoštíhľujú a predlžujú.


Nie
Rovný strih, ktorý poriadne na postave nesedí - v oblasti krížov je voľný a na pozadí obtiahnutý. Taktiež veľké a nápadné vrecká v oblasti bokov nie sú výhodou.


SUKNE
Sukňa by mala končiť v blízkosti kolena - či už nad alebo pod ním. Hruška nedisponuje štíhlymi stehnami, preto kratšie sukne by nám mohli len ublížiť. Dĺžka niekde do stredu lýtok môže skracovať postavu. Rovnako ako nohavice, vyzerá najlepšie ak je umiestnená niekde v oblasti pupku.

Fotky (zľava): ja, môj drahý, ja, Satty Miller

Áno
Strihom sú najlepšie áčkové, keďže sú upnuté na štíhlom páse a všetky problematické partie sú skryté pod voľnou látkou. Ďalšou dobrou voľbou je skladaná sukňa, ktorá je vypasová v oblasti pásu a tesne nad bokmi je spustená do voľna. Rovná a pevná biznis sukňa tiež nič nepokazí a pre hrušku je vhodný aj tulipánový či šikmý strih sukne.


Áno aj nie
Maxisukne treba voliť správneho strihu a materiálu. Sukňu treba určite nosiť na štíhlom páse a nie na bokoch, kedy vytvorí širokú padavú katastrofu. Pre tento strih je lepšie voliť tmavé farby a pevnejšie materiály. Šifón na modrej sukni je moc nariasený a voľný, vzadu vytvára splývavú širokú oblasť, naopak zelená sukňa nijako nerozširuje a vytvára rovnú štíhlu líniu.


Áno aj nie
Puzdrový strih dokáže byť veľmi zradný ak je sukňa z tenkých a nepevných materiálov. Vtedy nedrží hruškine krivky pokope a zvýrazňuje tak každú nedokonalosť. Nie že by táto postava nemohla nosiť tento typ sukne, treba mať však na pamäti, že je skôr pre sebavedomejšie ženy, ktoré radi vystavia svoju postavu na obdiv (viď. google "kim kardashian skirt"). Táto sukňa totiž hrušku obťahuje všade tam, kde má toho najviac, preto ju tento strih ani nemôže zoštíhľovať. Pre lepšie skorigovanie postavy platí, čo pri úzkych nohaviciach - voľné topy zapravené do sukne urobia postavu celistvejšiu a tak široké pozadie a nohy nepôsobia až tak mohutne oproti úzkemu vrchu. Pozor na puzdrové sukne, ktoré sú obtiahnuté v oblasti kolien, strihom by mala byť skôr rovná.

Fotky (zľava): ja, Kaja Čemová pre laperita.sk, Satty Miller, ISAgency


Nie
Balónová sukňa je po šortkách pre hrušku obrovskou katastrofou. Tento strih si môžu dovoliť postavy s malým zadkom a štíhlymi nohami. Krátka a veľmi nabraná áčková sukňa či obtiahnutá maxisukňa, ktorá sa na spodu zužuje.


ŠATY
Všeobecne povedané, pri šatách kombinujeme vhodné strihy topov a sukní dokopy. Čo znamená, ak sú hore niečím zaujímavé, pútavé, nariasené, v páse obtiahnuté a odtiaľ príjemne spustené dole. Pre ideálnu inšpiráciu odporúčam vygoogliť strihy šiat rokov 40-tych a 50-tych, ktoré typovo veľmi pristanú hruške a postave presýpacích hodín, ktorá bola ikonickou najmä v polovici minulého storočia.

Fotky (zľava):  Wundercurves.de, Monika Jušková pre Báječnú ženu, František Michálek, Zdeněk Krejcař pre PlusSizeModelsCZ

Áno
Prvé šaty sú ideálnym kandidátorm, keďže sú z pevného materiálu a kombinujú lodičkový výstrih s voľnou skladanou áčkovou sukňou. Strihom sú typickou inšpiráciou z 50tych rokov. Zelené šaty majú klasický áčkový strih, pričom pozornosť si púta vrchná časť tela, kde je zoštíhľujúci véčkový výstrih a nariasené rukávy dodávajú objem štíhlym rukám.


Áno aj nie
Pri voľnejších šatách sa nedá jednoznačne vyhlásiť, že sú pre hrušku prím a tak treba len skúšať a experimentovať. Prvé šaty sú na páse zošité gumičkou a na vrchnej časti nie sú priveľmi široké a tak v nich postava nie je utopená. Zaujímavý detail tvorí čipka na ramenách a opasok lepšie definuje pás. Horšie je to v prípade druhých šiat, ktoré kompletne postavu skrývajú a nijako ju nedefinujú, sukňa je moc nadýchaná. Modré šaty sú takým kompromisom, kde je totálne voľný padavý nariasený strih stiahnutý opasokom, čo vytvára obtiahnutý vrch a štíhly pás.


Áno aj nie
Myslím, že s týmto vyhlásením sa stotožnia všetky majiteľky tejto postavy a to, že kúpiť dobre padnúce šaty rovného strihu je hotovým peklom. Totiž väčšinou sú obtiahnuté v oblasti bokov, na krížoch či v páse sa krčia, pretože tam nie je do nich čo dať a v hornej časti sú voľné. Tento strih je akoby šitý iba pre presýpacie hodiny. Avšak, niektoré šaty vieme dobre skorigovať na páse opaskom. Treba mať však na pamäti to isté, čo pri puzdrových sukniach - ak sú rovné šaty zo strečových materiálov, budú nás obťahovať a naše krivky budú tak vystavené okoliu.
O niečo viac boky a pozadie skryjú šaty biznis strihu, ktoré sú väčšinou z pevných materiálov.


Áno
Maxi šaty tomuto typu postavy veľmi pristanú, ak su strihané pod prsiami, či na páse a kruhová sukňa voľne padá dole. Hruška si môže dovoliť experimentovať s rôznym prevedením vrhného dielu a poukázať na štíhlosť. Mimochodom, potlač veľkých kvetov či iných vzorov zväčšuje a skracuje postau, ale o tom neskôr :)


Nie
Platí zlaté pravidlo - nie obtiahnuté na bokoch a zadku a voľné vo vrchnej časti, pretože to robí s našou postavou presný opak. Ešte väčšou katastrofou je, ak sú šaty príliš krátke a nevhodnej dĺžky s aplikáciou v oblasti nôh (modré šaty vľavo). Taktiež pozor na šaty s príliš nízkym pásom odkiaľ ide voľná sukňa. Tak sa sukňa zbiera a padá v najširšej časti hrušky a ešte viac podporuje šírku bokov. Tento strih nechajme rovným postavám bez bokov :) Plavkový strih na obtiahnutých šatách robí hrušku úplne čudesnou, bez ďalšieho komentára.


Keďže jablko je totálnym opakom hrušky, väčšina strihov, čo sedí jednému typu, nebude sedieť tomu druhému. A tak je to aj s týmito šatami. Netopierie a voľné rukávy s obtiahnutým spodkom sú absolútnym desrešpektom k tejto postave. Šaty s otvoreným chrbátom si väčšinou môžeme dovoliť, pretože hruška disponuje štíhlym chrbátom, avšak nie s nazberkanou, obtiahnutou a príliš krátkou sukňou. Balónová sukňa patrí na postavy bez pozadia či bokov, hruške nepomohli ani zvyslé pásiky a stále pôsobí v šatách ako bonbón. Už len rozbaliť a zjesť :D


SPOLOČENSKÉ ŠATY
Odrážame sa od strihov šiat, topov a sukní. Vhodné sú zavinovacie, áčkové či empíriové strihy. Najmä pri koktejlových šatých si môžeme vyberať z bezramienkových variantov, so zaujímavým prevedním na prsiach, ktoré upúta pozornosť a s voľnou sukňou.


PLESOVÉ ŠATY
Na vrchnej časti môže byť hruška kreatívna a siahnuť po čipke, rôznych skladoch, priehľadných materiáloch, štrásoch či kamienkoch. Od pŕs alebo od pásu by sukňa kruhového strihu mala pekne padať dole. Pre odvážnejšie ženy je možné zvoliť odhalený štíhly chrbát, čo zo zadu odpúta pozornosť od pozadia či bokov. 

Pekný príklad lodičkového výstrihu, ktorý opticky rozšíri ramená na šírku bokov, čipka odkáže očiam iných pozorovateľov kam sa majú pozerať a sukňa, jemne obťahujúca zadok, odkiaľ je voľne spustená dolu, dobre kopíruje postavu.


VZORY A POTLAČ
Veľká potlač väčšinou pridáva objem a skracuje postavu, preto s ňou treba narábať opatrno, v prípade hrušky je teda lepšie ju voliť vo forbe topu. Rovnako aj pri bodkách či tartane (káro) je lepšie voliť menšie vzory ako obrovské.


Áno
Veľkou obľubou posledných rokov je potlač vytvárajúca akože ideálnu postavu presýpacích hodín, kde sa väčšinou farebne odlišuje látka na bokoch od stredovej. Tým, že farebné pásy smerujú zvislo ešte viac podporia zoštihľujúcu ilúziu.


RADY NA ZÁVER
Keďže je v záujme hrušky upriamovať pozornosť na vrchnú časť tela, vieme to oklamať aj vizážou - výrazným rúžom či líčením oči. Môžeme sa pohrať so zaujímavým účesom či doplnkami ako veľké náušnice, náhrdelník, šatky, šály, kožušiny alebo rôzne pokrievky hlavy či čelenky. 

 Fotky (zľava): Kaja Čemová pre laperita.sk, Milan Strapko visuals.sk, fotografie Čičmanskí, Kaja Čemová pre laperita.sk



Menovky: ,